جو دوسر چیه؟ ارزون‌ترین غذای سالم

جو دوسر چیست

معجزه‌ای به اسم جو دوسر!

به نظرت یه ماده غذاییِ نسبتا ارزون‌قیمت مثل جو دوسر، می‌تونه هم برای قلب‌ات مفید باشه، هم شکم‌ات رو تخت کنه و هم پوست‌ات رو مثل بچه‌ها صاف و لطیف نگه داره؟! بله که می‌تونه! اینا تنها یه بخش کوچیک از خواص و مزایایاشه که باعث شده خیلی‌ها –به‌خصوص ورزشکارها و طرفدارای تغذیه سالم– بخوان هرجور شده اون رو هر جوری که شده تو برنامه‌های غذایی خودشون جا بدند.

جو دوسر چیه و چه فوایدی داره؟

جو دوسر چیه و چه فوایدی داره؟

از اونجایی که سلامتی شما همیشه برای ما فام‌لندی‌ها در اولویته، تصمیم گرفتیم تو این مطلب، به‌صورت جامع و کامل و با شفافیت در مورد جو دوسر صحبت کنیم و توضیح بدیم چرا بهتره که حتما اون رو داخل برنامه غذایی روزانه خودمون داشته باشیم. بهتون قول می‌دم بعد از خوندن این مطلب، هم یه دید دیگه‌ای نسبت بهش پیدا می‌کنی و هم بیشتر به تغذیه خودت اهمیت می‌دی! پس تا انتهای این مطلب، همراه‌مون باش.

اولین سوالِ مهم: جو دوسر چیه؟

قبل از هرچیزی اول بهتره ببینیم این ماده غذایی ارزشمند چیه تا بعدش بتونیم بهتر باهاش ارتباط برقرار کنیم. جو دوسر یه دانه‌ی پرخاصیته که از گیاهی به اسم یولاف (Yulaf) به دست میاد؛ یا به عبارت دقیق‌تر، جوی دوسر، دانه‌ی گیاه یولافه. این دانه‌ی مغذی سرشار از فیبره، مخصوصا نوعی به نام بتا گلوکان (Beta-glucan) که برای قلب و تنظیم قند خون عالیه. (در ادامه اسم این بزرگوار یعنی بتا گلوکان رو زیاد می‌شنویم چون ماده خیلی مهمیه.)

نکته خیلی جالب اینه که در ابتدا این دانه، به عنوان علف هرز در مزارع خاورمیانه شناخته می‌شده! اما چی می‌شه که این ماده غذایی یهویی از فرش به عرش می‌رسه و اونقدر محبوب می‌شه که ناسا هم به فکر پرورش‌اش تو سیارات دیگه می‌افته؟! در ادامه،‌ داستان‌اش رو باهم می‌خونیم.

تاریخچه جو دوسر: از روم باستان تا آمریکا

داستان از جایی شروع می‌شه که رومی‌های باستان به عنوان اولین نفرات به ارزش غذایی جو دوسر پی می‌برند و چون خیلی ارزون بوده، ازش به عنوان خوراک اسب‌ها و سربازها استفاده می‌کنند. در قرون وسطی، کم‌کم به غذای اصلی مردم فقیر و کم‌بضاعت اروپا –به‌ویژه اسکاتلند- تبدیل می‌شه. در ادامه، در قرن نوزدهم، آمریکایی‌ها این ماده مغذی رو به شکل امروزی و فوری درآوردند و اون رو به یه صبحانه محبوب تبدیل کردند. البته جلوتر که رفتیم، می‌گیم کاربرد اصلی‌اش فقط برای صبحانه نیست.

انواع جو دوسر، ویژگی و کاربردهاشون

جو دوسر به شکل فرآورده‌های مختلف و با کاربردهای مختلفی استفاده می‌شه. یکی برای میان‌وعده ازش استفاده می‌کنه؛ یکی می‌خواد صبحانه سیرکننده‌ای ازش درست کنه و یکی هم برای پوست و موهاش می‌خواد! در ادامه با اصلی‌ترین انواع اون، کاربرد و ویژگی‌هاشون آشنا می‌شیم.

1. جو دوسر کامل (Groats/Oat Kernels)

ویژگی: دانه‌های کامل و فرآوری‌نشده با پوست سخت (بعد از جداکردن پوسته) و نیازمند پخت طولانی (مثل برنج قهوه‌ای)
کاربرد: مناسب برای آش‌ها یا غذای کودک.
همینجا اشاره کنیم که اگه می‌خواین جو دوسر رو این مدلی مصرف کنید، حتما قبل‌اش به خوبی بذارید خیس بخوره.

2. جو دوسر پرک‌شده (Rolled Oats/Old-Fashioned Oats)

ویژگی: دانه‌های بخارپز و نوردشده به صورت ورقه‌های نازک با پخت سریع (10 الی 15 دقیقه)
کاربرد: مناسب برای اوتمیل، کیک و کلوچه. (خصوصا وقتی با چاشنی‌های مثل دارچین، مغزی‌جات و میوه‌هایی مثل موز و توت‌فرنگی بخورید.)

3. جو دوسر فوری (Instant Oats/Quick Oats)

ویژگی: پرک‌های نازک‌تر و پیش‌پخته شده با زمان آماده‌سازی بسیار کوتاه (1 الی 2 دقیقه!)
کاربرد: ایده‌آل برای صبحانه‌های فوری (حتی با آب جوش!).
اگه زمان کافی دارید، خیلی سمت این نوع جو دوسر نرید. یکم جلوتر دلیل‌اش رو بهتون می‌گیم.

4. جو دوسر خردشده (Steel-Cut Oats/Irish Oats)

ویژگی: دانه‌های خرد شده به تکه‌های ریز (بافت جویدنی) با زمان پخت 20 الی 30 دقیقه‌ای
کاربرد: مناسب برای فرنی غلیظ یا گرانولا.

5. سبوس جو دوسر (Oat Bran)

ویژگی: لایه بیرونی دانه با فیبر بسیار بالا.
کاربرد: افزودن به اسموتی، سوپ یا ماست برای افزایش فیبر.

6. آرد جو دوسر (Oat Flour)

ویژگی: آرد بدون گلوتن از جو دوسر آسیاب‌شده.
کاربرد: پخت نان، پنکیک یا شیرینی‌های سالم

اگه دوست داری بدونی بین آرد سفید و آرد جو دوسر، کدوم بیشتر به کارت میاد و مفیدتره، بهت توصیه می‌کنم مطلب «آرد جو دوسر یا آرد سفید؟ کدوم سالم‌تره؟» رو حتما بخونی.

خب تا اینجا که خوندی چطور بود؟ نکنه فکر می‌کنی یکم گیج‌کننده شده و هنوز دقیق تفاوت‌هاشون رو درک نکردی؟ نگران نباش؛ توی جدول زیر می‌تونی یه بار دیگه انواع‌شون رو ببینی و باهم مقایسه کنی. فراموش نکن که خیلی مهمه از هر نوع، برای چه کاربرد و بر اساس چه خواسته‌ای استفاده می‌کنی.

انواع جو دوسر

انواع جو دوسر

تفاوت جو دوسر و جو دوسر پرک

خیلی از ماها، همیشه این دوتا رو با هم اشتباه می‌گیریم یا حتی بدتر از اون، خیلیا فکر می‌کنند که این‌ها در واقع یکی هستند! حالا اشتباه خیلی فجیحی هم نیست اما بهتره که درک کنیم چه تفاوت‌هایی دارند. برای اینکه یه بار واسه همیشه این موضوع رو بفهمیم و همیشه یادمون بمونه، سه تفاوت اصلی این دوتا رو در ادامه بهتون می‌گیم.

1. تفاوت در شکل ظاهری

جو دوسر (دانه کامل) = دانه‌های درسته و فرآوری‌نشده (چیزی شبیه به گندم با پوست نسبتا سخت)
جو دوسر پرک = دانه‌های بخارپز و پرس‌شده که به ورقه‌های نازک تبدیل شدند.

2. تفاوت در زمان پخت

جو دوسر: 45 الی 60 دقیقه نیاز به پخت داره.
جو دوسر پرک: فقط 10 الی 15 دقیقه می‌پزه.

3. تفاوت در موارد استفاده

جو دوسر: بیشتر برای پلو یا آش استفاده می‌شه.
جو دوسر پرک: برای صبحانه (اوتمیل) یا شیرینی کاربرد داره.

نکات خرید جو دوسر: انتخاب بهتر، ارزش غذایی بیشتر!

تاحالا فکر کردی چطوری باید جو دوسر ارگانیک و باکیفیت رو تشخیص بدی، چه نوع‌اش به کارت میاد یا اصلا چه نکاتی رو قبل از خریدش باید بدونی؟ اگه فکر می‌کنی که تو این زمینه ضعف داری، نگران نباش. با همین چندتا نکته خیل ساده که در ادامه می‌گیم، می‌تونی از این به بعد، بهترین انتخاب رو داشته باشی.

1. خرید بر اساس نیاز!

یکم بالاتر اشاره کردیم که هر نوع از جو دوسر چه ویژگی‌هایی داره و برای چی مناسبه. پس موقع خرید حتما به این موضوع دقت داشته باش که برای چه خواسته و نیازی داری خرید می‌کنی. ورزشکاری، مادری و می‌خوای به بچه‌ات غذای مقوی بدی، بیماری خاصی داری و باید به رژیم غذایی‌ات بیشتر دقت کنی و… اینا هر کدوم باعث می‌شه نوع متفاوتی ازش رو بخری.

2. تشخیص ارگانیک‌بودن

• موقع خرید حتما دقت کنید که برچسب یا نشان ارگانیک (Organic) داشته باشه.
• ترجیحا دارای گواهینامه‌های معتبری و نشان‌های سلامتی باشه تا با خیال راحت بتونی بهش اعتماد کنی.

3. بررسی بسته‌بندی

• بسته‌بندی محصول باید کاملا سالم و بدون پارگی باشه یا به عبارت دیگه، باید جوری باشه که هوا واردش نشه.
• تاریخ تولید و مصرف، شفاف و خوانا روی بسته‌بندی ذکر شده باشه. (البته اگه تو شرایط مناسب نگهداری شده باشه، می‌شه تا مدتی بعد از تاریخ انتقضا هم استفاده‌اش کرد ولی کسی که دغدغه‌ی سلامتی خودش رو داره، چنین ریسکی نمی‌کنه معمولا!)

4. کنترل ظاهر و بو

• رنگ طبیعی (کرم یا طلایی) داشته باشه. (اگه می‌بینید داره خیلی به سفیدی می‌زنه،‌ احتمالا یه جای کار می‌لنگه.)
• بوی تازگی بده و بوی نامطبوع نداشته باشه. (این موضوع بعد از چند بار خریدن، دست‌تون میاد.)

5. بررسی مواد تشکیل‌دهنده

• اگه واقعا برای سلامتی‌ات مصرف‌اش می‌کنی، سعی کن تا جای ممکن بدون افزودنی‌های غیرضروری مثل شکر یا طعم‌دهنده‌های مصنوعی باشه.

حالا که با این موارد آشنا شدی یه خبر خوب هم برات دارم! ما تو فروشگاه فام‌لند سعی کردیم بهترین جو دوسرها رو با توجه به دغدغه سلامتی شما عزیزان، فراهم کنیم. اگه دوست داری یه محصول ارگانیک با ارزش غذایی بالا رو تهیه کنی، از اینجا یه سری به فروشگاه فام‌لند بزن.

نحوه مصرف جو دوسر: از صبحانه مقوی تا هم‌نشینِ چای عصر!

حالا دیگه تقریبا یاد گرفتیم که جو دوسر چیه، چه مدل‌هایی داره و چطور باید بهترین نوع‌اش رو تهیه کنیم. در ادامه چندتا از موارد مصرف‌اش رو هم باهم بررسی می‌کنیم تا پای جو دوسر توی وعده‌های روزانه‌مون، کاملا باز بشه!

1. صبحانه‌ای از جنسِ انرژی

راحت‌ترین راه اینه که جو دوسر پرک رو با شیر گرم یا آب جوش مخلوط کنی و بذاری 5 الی 10 دقیقه دم بکشه. می‌تونی بهش موز، عسل یا دارچین هم اضافه کنی. اینجوری یه صبحونه کاملا مقوی و سریع داری که تا ظهر سیر نگه‌ات می‌داره!

اوتمیل با جو دوسر

اوتمیل با جو دوسر

2. میان‌وعده دوست‌داشتنی

می‌تونی جو دوسر خام رو با ماست و میوه مخلوط کنی و یه ماست میوه‌ای خوشمزه درست کنی. یا اینکه توی اسموتی‌ها بریزی که هم مقوی بشه، هم سیرکننده. اون‌هایی که رژیم شکر دارند، می‌دونن ماست میوه‌ای چقدر تو این شرایط بهشون می‌چسبه.

3. غذای اصلی؛ هم مقوی هم راحت

به جز صبحانه و میان‌وعده، می‌تونی با جو دوسر، سوپ هم درست کنی (البته اگه اعتقاد داری سوپ غذاست!) یا به جای برنج، با خورش‌ها بخوریش. حتی می‌شه باهاش، کتلت گیاهی هم درست کرد که هم خوشمزه‌ست، هم سالم.

4. شیرینی سالم به همراه چایی

به جای آرد سفید، می‌تونی از آرد جو دوسر استفاده کنی و کیک یا کلوچه درست کنی. اینجوری هم شیرینی خوردی، هم کلی فیبر و مواد مفید به بدنت رسوندی. البته یادت نره که تا جای ممکن از شیرین‌کننده‌های طبیعی استفاده کنی و شکر رو فاکتور بگیری.

5. ماسک صورت؛ دوست پوست و مو

جو دوسر رو با گلاب یا ماست مخلوط کن و به صورت‌ات بمال. بعد از 15 دقیقه بشور. می‌بینی چطور پوست‌ات نرم و شفاف می‌شه. حتی می‌تونی جو دوسر رو با آب مخلوط کنی و به عنوان شامپوی طبیعی هم استفاده کنی!

6. یه نکته مهم!

اینو هرجایی بهت نمی‌گن اما ما تو مجله‌ی فام‌لند همیشه حواس‌مون هست که نه تنها نکات اصلی رو بگیم، بلکه هرجایی تونستیم، با شفافیت تمام، لِمِ کار رو هم بهتون یاد بدیم تا نتیجه عالی بشه! اگه می‌خوای جو دوسری که می‌پزی به خوبی لعاب بندازه و نرم بشه، موقع پخت، مرتب هم‌اش بزن. پس یکم صبوری کن ولی یه نتیجه دلبر تحویل بگیر!

فواید جو دوسر از دید علم

برای ما طرفدارای تغذیه سالم، همیشه مهمه که چی می‌خوریم، چرا می‌خوریم و از نظر علمی چه پشتوانه‌ای برای سالم و مفیدبودن مواد غذایی‌مون وجود داره. از اونجایی که ما این دغدغه رو به‌خوبی درک می‌کنیم، در ادامه برخی از فواید جو دوسر رو از دید علمی، به همراه مدارک و مستندات‌اش، باهم بررسی می‌کنیم.
ما همیشه برای صحبت‌های خودمون از منابع معتبر استفاده می‌کنیم ولی فراموش نکنید که خودتون هم سرچ و مطالعه داشته باشید. اگه مشکل خاصی دارید، نظر پزشک رو جویا بشین و بعد اقدام کنید. اینجوری هم دل‌تون قرص‌تره و هم چیزای جدیدی یاد می‌گیرید.

1. بهترین دوست قلب شما!

شاید بد نباشه که بدونید محققین دانشگاه هاروارد ثابت کردند که فیبر محلول موجود در جو دوسر (بتا-گلوکان که ذکر خیرش قبلا شده بوده) می‌تونه کلسترول بد (LDL) را به‌طور قابل توجهی کم کنه. با همین توضیح، مصرف روزانه‌اش خطر بیماری‌های قلبی را تا 22% کاهش می‌ده؛ این عدد خیلی عدد بزرگیه و خودش به تنهایی آدم رو مجاب می‌کنه.

2. کنترل قند خون

مطالعه‌ای در مجله آمریکایی تغذیه بالینی نشون داده که بتا-گلوکان جو دوسر جذب گلوکز رو کندتر می‌کنه؛ چیزی که برای بیماران دیابتی خیلی خبر خوشحال‌کننده‌ایه! در این مورد تحقیقات خیلی جامع‌تری هم هست که با یه سرچ می‌تونید بیشتر در موردش مطمئن بشین.

3. لاغری بدون گرسنگی!

خیلی خوبه که هم گرسنگی نکشی هم بتونی لاغر بشی! موضوعی که براساس تحقیقات Mayo Clinic، قبلا ثابت شده و حالا می‌دونیم جو دوسر با ایجاد حس سیری طولانی‌مدت، به کاهش وزن کمک می‌کنه. خصوصا اگه مشکل ریزه‌خواری دارید، تو میان‌وعده‌هاتون هم جوی دوسر رو حتما در نظر بگیرید.

4. ضدالتهاب طبیعی!

بر اساس تحقیقات National Institutes of Health (NIH)، ترکیب آونانترامید موجود در این دانه مغذی، خاصیت ضدالتهابی داره و برای پوستِ افرادِ مبتلا به بیماری‌هایی مثل اگزما یا آکنه، مفیده.

5. تقویت سیستم ایمنی بدن

مطالعات Journal of Nutrition and Metabolism ثابت کردند که بتا-گلوکان موجود در جو دوسر، فعالیت گلبول‌های سفید رو افزایش می‌ده! انگار به گلبول‌های سفید بدن‌ات سوخت رسوندی و آماده‌اند بیشتر و بهتر از قبل، به کارشون ادامه بدند!

عوارض و مضرات جو دوسر

به‌طور کلی اگه این ماده مغذی در حد معمول و به میزان مجاز استفاده بشه، تقریبا برای اکثر افراد مشکل خاصی رو به وجود نمیاره. معمولا مشکل از جایی شروع می‌شه که این ماده غذایی ارزشمند رو یا با افزودنی‌های غیرمجاز بخوریم، یا اشتباه مصرف کنیم یا از حد مجازش، بیشتر استفاده کنیم. با همین توضیح، بریم که یه سری از مضرات و مشکلاتی که ممکنه برامون به وجود بیاره رو باهم بررسی کنیم.

1. افزایش وزن ناخواسته

به‌دلیل اینکه یه سری از افراد، با طعم و مزه جو دوسر، خیلی ارتباط برقرار نمی‌کنن معمولا موقع مصرف‌اش از یه سری تاپینگ مضر برای حل این مشکل کمک می‌گیرند. این تاپینگ‌ها ممکنه خیلی کالری بالایی داشته باشن و خودش باعث جذب کالری اضافی توسط بدن بشه. یعنی نه تنها از خاصیت کاهش وزن‌اش استفاده نکردی، بلکه کنارش یه چیزایی خوردی که کالری اضافی به بدن‌ات داده!

اضافه وزن با مصرف جو دوسر

اضافه وزن با مصرف جو دوسر

2. مشکلات گوارشی برای تازه‌کارها

خب طبیعتا نباید انتظار داشت که سیستم گوارش ما یهویی توانایی هضم و پردازش این حجم از فیبر رو داشته باشه. به همین دلیل، باید در ابتدا با مقدار کمتری، مصرف رو شروع کنیم و به مرور زمان، میزان‌اش رو بیشتر کنیم.

3. مشکلات گوارشی برای بیماران IBS

سندروم روده تحریک‌پذیر یا همون IBS یکی از بیماری‌هایی که با مصرف جو دوسر ممکنه تشدید بشه. به‌خاطر همین موضوع، افراد مبتلا باید حتما با مشورت پزشک خودشون پیش برن. مخصوصا نوع پرک شده و انواع زود هضم اون، می‌تونن مشکلات بیشتری رو به‌همراه داشته باشن.

4. آرژی کمیاب و نادر

هر چند این آلرژی، خیلی نادره و تقریبا اکثر افراد بهش مبتلا نیستن، اما به هر حال وجود داره و باید بهش اشاره کرد. برخی از افراد ممکنه به جو دوسر آلرژی داشته باشند. این آلرژی معمولا به پروتئین داخلِ این ماده مغذیه؛ نه سایر مواد تشکیل‌دهنده‌اش. پس اگه خدای نکرده بعد از مصرف علائمی مثل خارش شدید پوست، تورم یا احساس تنگی نفس و خفگی داشتید، خیلی زود خودتون رو به اورژانس برسونید و بعد از اون، برای همیشه دورش رو یه خط قرمز بکشین!

5. خطر برای بیماران دیابتی

همونطور که گفته شد، جو دوسر برای دیابتی‌ها کاملا مفیده اما به‌شرطی که درست مصرف بشه. انواع اون، خصوصا مواردی که افزودنی دارند یا فوری هستند، می‌تونن شاخص گلیسمی بالاتری نسبت به انواع معمولی جو دوسر داشته باشند. به همین دلیل حتما باید به شکل درست و مجاز استفاده بشند.

6. چطور از این عوارض و مشکلات جلوگیری کنیم؟

• حتما از برندهای ارگانیک و معتبر استفاده کنید؛
• اگه بیماری گوارشی دارید یا سابقه‌اش تو اقوام درجه یک‌تون وجود داره، حتما قبل از مصرف با پزشک متخصص یا پزشک تغذیه مشورت کنید؛
• از مصرف بیش از حد، خودداری کنید؛
• قبل از مصرف،‌ حتما خیس کنید؛
• و مصرف رو کم‌کم و با احتیاط شروع کنید.
حالا که با مزایا و معایب‌اش آشنا شدیم، بد نیست با یه سری باور غلط در این مورد هم آشنا بشیم. در ادامه، این باورهای غلط رو باهم بررسی می‌کنیم.

باورهای غلط در مورد جو دوسر

مثل هر ماده غذایی دیگه‌ای، برای جو دوسر هم یه سری باور غلط وجود داره. خبر بد اینه که خیلی ماها به اشتباه داریم فریب این باورهای غلط رو می‌خوریم و به سلامتی‌مون آسیب می‌رسونیم. اما خبر خوب اینه که با نکاتی که در ادامه می‌گیم، می‌تونین تا حد قابل توجهی از این باورهای اشتباه، فاصله بگیرین.

1. فقط برای صبحانه!

خیلی ها فکر می‌کنن جو دوسر فقط به عنوان صبحانه کاربرد داره. اما واقعیت اینه که می‌شه ازش در انواع غذاها، از سوپ و سالاد گرفته تا کتلت و حتی دسر و شیرینی‌جات؛ استفاده کرد. این ماده غذایی ارزشمند و همه‌کاره، به راحتی در هر وعده غذایی جای خودش رو پیدا می‌کنه.

2. چاق‌کننده‌بودن

جو دوسر کالری کمی داره و حتی به دلیل فیبر بالایی که داره،‌ خیلی‌ها با خوردن‌اش حس می‌کنند که خیلی سیر شدند و تا مدت طولانی، احساس سیری رو دارند. اما در واقع، بسیاری از متخصصان تغذیه اون رو به دلیل همین ویژگی، بیشتر برای لاغرشدن مناسب می‌دونند و به چنین افرادی خیلی کمک می‌کنه.

3. طعم نامناسب و بدمزه‌بودن

شاید در ظاهر بی‌مزه و کاملا خنثی به نظر برسه، اما در واقع می‌شه با اضافه‌کردن میوه‌ها، آجیل یا ادویه‌جات؛ بهش یه طعم لذت‌بخش و خوشمزه داد. حالا اینکه با چی خوشمزه‌تر می‌شه، کاملا سلیقه‌ایه. باید یه مدت با چاشنی‌ها و خوردنی‌های دیگه ترکیب‌اش کنید و ببینید کدوم‌اش دل شما رو می‌بره!

4. استفاده فقط برای افراد بیمار

بعضیا فکر می‌کنن جو دوسر فقط برای کساییه که کلسترول یا قند خون بالا دارن! در حالی که این ماده غذایی برای همه افراد، از کودکان تا ورزشکاران، یک ماده غذایی فوق‌العاده، با ارزش غذایی بالا محسوب می‌شه. البته فراموش نکنید مثل هر ماده غذایی دیگه، نباید تو مصرف‌اش زیاده‌روی کنید تا بتونه سلامتی‌تون رو تضمین کنه.

5. مفیدنبودنِ جو دوسر فوری

درسته که خود جو دوسر معمولی خیلی مفیدتره و مواد مغذی بیشتری داره، اما جو دوسر فوری هم هنوز هم بسیاری از فواید جو دوسر رو با خودش داره. فقط باید مراقب باشید که بعضی از جو دوسرهای فوری، شکر هم دارند که باید تا حد امکان از مصرف‌شون خودداری کنید.

6. زمان پخت طولانی

همونطور که توی جدول مقایسه‌ای هم گفتیم، جو دوسر معمولی خیلی کمتر از 1 ساعت آماده می‌شه. در کنار اون، نوع پرک‌شده‌اش در عرض 10 الی 15 دقیقه آماده می‌شه. حتی خیلی سریع‌تر از دو مورد قبلی، نوع فوری اون در کمتر از ۲ دقیقه آماده مصرفه! دیگه چی می‌خواین؟!

7. ایجاد نفخ!

درسته که به دلیل وجود فیبر بسیار بالا، ممکنه اوایل مصرف با بعضی از ناراحتی‌های گوارشی روبه‌رو بشین، اما با مصرف مداوم و به تدریج، بدن بهش عادت می‌کنه و این مشکل برطرف می‌شه. البته توصیه می‌کنیم اگه ناراحتی گوارشی شدیدی (مثل همون سندروم روده تحریک‌پذیر) دارید، برای مصرف‌اش حتما با پزشک خودتون مشورت کنید.

نفخ بعد از مصرف جو دوسر

نفخ بعد از مصرف جو دوسر

حرف پایانی و جمع‌بندی

جو دوسر، ماده غذایی ارزشمندیه که به سلامتی ما کمک خیلی زیادی می‌کنه. سرشار از فیبربودن‌اش، باعث می‌شه احساس سیری کنیم، در طول روز انرژی کافی داشته باشیم و در نهایت کمتر به کالری‌های غیر ضروری نیاز داشته باشیم و چاق نشیم.
امیدواریم بعد از خوندن این مطلب، دید درستی نسبت به مصرف جو دوسر و انواع مختلف‌اش پیدا کرده باشید و کم‌کم اون رو به رژیم غذایی فعلی‌تون اضافه کنید. خوشحال می‌شیم اگه از مطالب این مقاله لذت بردید، اون رو با دوستای خودتون هم به اشتراک بذارید تا اون‌ها هم بتونن یه قدم دیگه به سلامتی‌شون، نزدیک‌تر بشن!

سوالات متداول

آیا جو دوسر برای بیمارای دیابتی خوبه؟
بله! به دلیل داشتن فیبر بالا (بتا گلوکان) جذب قند رو کند و به کنترل قند خون کمک می‌کنه. همچنین مطالعات نشون دادند، مصرف منظم اون می‌تونه قند خون ناشتا رو هم کاهش بده!

تفاوت غذایی بین جو دوسر پرک‌شده و فوری چیه؟
جو دوسر پرک‌شده، کمتر فرآوری شده و مواد مغذی بیشتری داره، در حالی که جو دوسر فوری سریع‌تر آماده می‌شه اما ممکنه شاخص گلیسمی بالاتری هم داشته باشه!

آیا جو دوسر باعث افزایش وزن می‌شه؟
نه! جو دوسر کالری کمی داره و به دلیل فیبر بالا باعث احساس سیری می‌شه. در واقع، مصرف اون به بیشتر به کاهش وزن کمک می‌کنه تا افزایش وزن! مگر اینکه در کنارش از تاپینگ‌ها و مواد غذایی پرکالری استفاده کنید.

بهترین زمان مصرف جو دوسر، کیه؟
صبحانه بهترین زمان برای مصرفشه؛ چون انرژی مورد نیاز روز رو تامین می‌کنه، باعث می‌شه احساس سیری بیشتری داشته باشید و ریزه‌خواری نکنید. البته مصرف‌اش به عنوان میان‌وعده هم خیلی توصیه می‌شه.

آیا جو دوسر گلوتن داره؟
به طور طبیعی بدون گلوتنه، اما ممکنه در فرآیند تولید با غلات حاوی گلوتن، ترکیب بشه. پس اگه به گلوتن حساسیت دارید، خیلی مهمه که نوع بدون گلوتن اون رو خریداری کنید و همیشه این مورد رو چک کنید.

چطور جو دوسر رو نگهداری کنیم؟
بهتره که در ظرف دربسته و در جای خشک و خنک نگهداری کنید. برای اینکه بیشتر تازه بمونه هم می‌تونید اون رو داخل یخچال بذارید.

آیا جو دوسر برای کودکان مناسبه؟
بله، یه منبع خیلی عالی از مواد مغذی برای کودکانه. می‌تونید اون رو به‌صورت فرنی درست کنید تا بچه‌هاتون میل کنند و از خواص‌اش بهره‌مند بشن.

چرا بعضیا بعد از خوردن جو دوسر، دل درد می‌گیرن؟
این موضوع ممکنه به دلیل فیبر بالا باشه. به همین خاطر بهتره که مصرف رو با مقدار کم شروع کنید و به تدریج بیشترش کنید تا بدن بتونه بهش عادت کنه. برای اینکه فیبر بالا در بدن بهتر پردازش بشه، مصرف آب کافی رو هم فراموش نکنید.

آیا جو دوسر برای پوست مفیده؟
بله! خاصیت ضد التهابی داره و برای پوست‌های حساس و خشک، یه تغذیه عالی به حساب میاد. می‌تونید از ماسک‌اش استفاده کنید و تاثیر ملموس‌اش رو بعد از یه مدت به چشم ببینید.

جو دوسر بهتره یا کینوا؟
هر دوی این‌ها کاملا مفیدند، اما جو دوسر ارزون‌تر و در دسترس‌تره و فیبر خیلی بالایی داره. کینوا پروتئین بیشتری داره و یه مقدار گرون‌تره. پس بستگی داره خودتون در حال حاضر به کدوم بیشتر نیاز دارید. البته توصیه می‌کنیم هر دو رو تو برنامه غذایی خودتون جا بدید!

اشتراک گذاری در :

دیدگاهتان را بنویسید